Feldenkrais

Feldenkrais lessen

Iedere eerste woensdagmorgen van de maanden september t/m april geeft Elles een Feldenkrais-les van 9.30 uur tot 10.30 uur. Dit zijn losse lessen. Iedereen die hiervoor belangstelling heeft, kan zich aanmelden: per of telefoon.
Een les bestaat uit eenvoudige, vaak speelse en soms wat ongewone bewegingen, die meestal zittend of liggend worden uitgevoerd. De Feldenkrais methode kan helpen bij allerlei lichamelijke ongemakken, zoals rug- en gewrichtsklachten of ademspanningen.

Een Feldenkrais-les kost € 12.

Moshe Feldenkrais

De Feldenkrais methode is ontwikkeld door Moshe Feldenkrais (1904-1984). Een sportblessure bracht Feldenkrais, een Israëlische natuurkundige, ertoe zijn manier van bewegen te onderzoeken, te verfijnen en te verbeteren om zo te voorkomen dat een chirurgische ingreep noodzakelijk zou worden. Hij werd zó geboeid door beweging, dat hij er de rest van zijn leven een studie van heeft gemaakt. Daarbij heeft hij zich verdiept in ons bewegen in relatie tot de structuur en het functioneren van het zenuwstelsel.
De door hem ontwikkelde methode van bewegen helpt mensen zich bewust te worden van hun bewegingen en zo de sleutel te vinden tot een optimaal functioneren. Wie zich eenmaal bewust is van de manier waarop een bepaalde beweging verloopt, kan ook ontdekken hoe deze beweging wellicht efficiënter, gemakkelijker en vloeiender kan worden uitgevoerd. Dit idee vormt de basis van de methode.

Feldenkrais ging ervan uit dat lichaam en geest een eenheid vormen en met elkaar in wisselwerking zijn. Deze wisselwerking kan tot gevolg hebben dat een verandering in de manier van bewegen ook invloed heeft op de manier van denken en voelen en vice versa. Zo kan een verbeterde bewegingscoördinatie leiden tot een gevoel van vrijheid en ruimte.